Informanzioni

Παρουσίαση Ιταλίας

 

Περιγραφή Περιοχής Παρέμβασης

Περιφέρεια Απουλίας

Η έκτασητης Περιφέρεια Απουλίας ανέρχεται σε 19.366 τετρ. χμ. και ο πληθυσμός της σε 4.072.839 κατοίκους. Βρέχεται από την Αδριατική από βόρεια και ανατολικά και από το Ιόνιο Πέλαγος από νότια και δυτικά.

Είναι η Περιφέρεια με τα λιγότερα ορεινά εδάφη στην Ιταλία (2%), ενώ μεγάλο μέρος της είναι σε υψόμετρα μεταξύ των 100 - 300 μέτρων.

Από υδρογραφικής άποψης η Περιφέρεια Απουλίας διαρρέεται από διάφορα μικρά ποτάμια με σημαντικότερο τον Ofanto με μήκος 170 χιλιόμετρα.

Κυριότερες πόλεις είναι το Μπάρι (Bari), η Φότζια (Foggia), το Μπρίντιζι (Brindisi), το Λέτσε (Lecce) και το Τάραντο (Taranto).

Η Απουλία,  είναι μια από τις πλουσιότερες περιφέρειες του Ιταλικού Νότου, με κύρια πηγή κέρδους τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την παραγωγή ελαιολάδου, ενώ αρκετές πόλεις της περιφέρειας εμφανίζουν σημαντική εμπορική δραστηριότητα.

Η περιφέρεια της Απουλίας βρίσκεται σε μια διαρκή πολιτιστική επικοινωνία με την Ελλάδα, η οποία εντοπίζεται σε διάφορες πτυχές της παράδοσης της περιοχής.

Τέλος η Απουλία ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και το ατμοσφαιρικό περιβάλλον των πόλεων, το οποίο είναι κράμα της μεσαιωνικής και της Μπαρόκ αρχιτεκτονικής.

Τουριστικοί Πόροι

ΑΠΟΥΛΙΑ

 

Η γεωμορφολογία της περιοχής της περιοχής και το πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο προκαλούν τον επισκέπτη να γνωρίσει να περιηγηθεί σε όλη την έκταση της περιφέρειας Απουλίας. Η ενδοχώρα του Αμπρούτσο και του Μολίζε, όπου δεσπόζουν τα Απένινα, αποτελεί μια παρθένα περιοχή, μεγάλης οικολογικής αξίας, η οποία χαρακτηρίζεται από εκτενή οροπέδια, ήπιες κοιλάδες και απομονωμένες κορυφές. Υψηλότερη κορυφή είναι το Γκράν Σάσο , με υψόμετρο 2912 μέτρα. Νοτιότερα βρίσκεται η κοιλάδα Ταβολιέρε, ενώ νοτιότερα τα οροπέδια που οδηγούν προς τη χερσόνησο του Σαλέντο.

Σε όλο το μήκος της περιφέρειας Απουλίας, βρίσκονται σημαντικά αξιοθέατα πολιτιστικού, ιστορικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος.

Αμπρούτσο

Στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας Απουλίας, 50 μίλια ανατολικά της Ρώμης, βρίσκεται το Αμπρούτσο. Πρόκειται για μια από τις πιο ορεινές περιοχές της Ιταλίας με το Κόρνο Γκράντε στον ορεινό όγκο Γκραν Σάσσο, να αποτελεί την υψηλότερη κορυφή των Απεννίνων.

Το Αμπρούτσο είναι μια αγροτική –κτηνοτροφική περιοχή, με πλούσια θρησκευτική παράδοση. Γέννημα της πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής, αποτελεί το Καρναβάλι που διοργανώνεται για τον εορτασμό του νέου έτους.

Οι Καρναβαλικές εκδηλώσεις που κατά το παρελθόν έδιναν πνοή στις γειτονιές του Αμπρούτσο, διατηρούν ακόμα την παλαιά τους αίγλη, ενώ αναδύονται λαογραφικά στοιχεία του παρελθόντος.

Οι εορτασμοί κορυφώνονται με την μεγάλη παρέλαση που λαμβάνει χώρα στα μέσα Φεβρουαρίου. Το ενδιαφέρον του κόσμου κεντρίζουν τα άρματα, τα οποία κατασκευάζουν ντόπιοι τεχνίτες από πεπιεσμένο χαρτί και αναπαριστούν σατιρικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε, ενώ τον παλμό δίνουν οι ντόπιοι και οι επισκέπτες που συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή. 

Πατσέντρο

Ένα ειδυλλιακό τοπίο, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Majella θα αντικρίσει ο επισκέπτης στο Πατσέντρο. Ένα από τα «ομορφότερα χωριά της Ιταλίας» σύμφωνα με τον ομώνυμο θεσμό, πρόκειται για μια παλιά, οχυρωμένη πόλη, αμφιθεατρικά κτισμένη, σε ένα λόφο με θέα την Valle Peligna

Το πλούσιο ανάγλυφο της περιοχής επιτρέπει στους λάτρεις των σπορ να ασχοληθούν με τις αγαπημένες τους δραστηριότητες όλες τις εποχές του χρόνου.

Τα όρη Morrone και Amaro διασχίζουν αμέτρητα μονοπάτια, οι πλαγιές των βουνών προσφέρονται για σκι, το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής διαθέτει πίστα Snowboard, ενώ οι ορεινοί όγκοι της περιοχής σχηματίζουν φυσικές πίστες αναρρίχησης.

Τουριστικοί Πόροι-Επόμενο

Λ’ Άκουιλα

Στα βόρεια της χερσονήσου, βρίσκεται Λ’ Άκουιλα , πρωτεύουσα του Αμπρούτσο. Η όμορφη πόλη εκτείνεται στους πρόποδες του Γκράν Σάσο , σε υψόμετρο 2.912 μέτρων. Στην περιοχή βρίσκονται μια σειρά σημαντικών θρησκευτικών μνημείων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η Σάντα Τζούστα, η οποία χρονολογείται από το 1257. O ναός κοσμείται με την απεικόνιση του Μαρτυρίου του Αγίου Στεφάνου, έργο του Καβαλιέρ ντ’ Αρπίνο.

Ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής αποτελεί η Σάντα Μαρία ντι Παγκάνικα, η οποία βρίσκεται στην Πιάτσα ντι Κολεμάτζο. Ο ναός ξεχωρίζει για τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά στοιχεία. Ιδιαίτερη μορφή δίνει στην πρόσοψη του κτηρίου η χρήση ροζ και άσπρης πέτρας. Ο ναός χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και αποδίδεται - στον μετέπειτα άγιο - Πιέτρο νταλ Μορόνε.

Στην Via San Lacopo, βρίσκονται οι Φοντανέλε ντελε Νοβαντανόβε Κανέλε. Πρόκειται για Κρήνες οι οποίες συμβολίζουν τα 99 χωριά που ένωσε ο Φρειδερίκος Β΄ όταν ίδρυσε τη Λ’ Άκουιλα, το 1240.

Σε ένα εντυπωσιακό κάστρο, το οποίο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα στεγάζεται το Εθνικό Μουσείο του Αμπρούτσο.  Στις προθήκες του Μουσείου φιλοξενούνται κατάλοιπα προϊστορικού ελέφαντα, ρωμαϊκά ευρήματα και θρησκευτικά έργα.

Σουλμόνα

Πατρίδα ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές της κλασικής Ρώμης, η Σουλμόνα αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της κάτω Ιταλίας.  Μια σειρά από σπουδαία κτήρια βρίσκονται κατά μήκος της Via dell’ Ospedale, από τα οποία ξεχωρίζει το Παλάτσο Ανουντσάτα, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1320 και χαρακτηρίζεται από τα έντονα Γοτθικά και Αναγενησιακά στοιχεία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η το Δημοτικό Μουσείο Μουσέο Τσίβικο, το οποίο φιλοξενεί συλλογή με τοπικές αρχαιότητες, κοστούμια, πίνακες και έργα των χρυσοτεχνών που έδρασαν κατά διαστήματα στην περιοχή.

Έξοχο δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής αποτελεί η εκκλησία Ανουντσάτα η οποία οικοδομήθηκε στα θεμέλια ρωμαϊκής οικίας του 1ου αιώνα μ.Χ. Η σημερινή μορφή του ναού είναι αποτέλεσμα εργασιών του 18ου αιώνα.

Σκάνο

Αμφιθεατρικά κτισμένη, η μεσαιωνική πόλη του Σκάνο αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του Αμπρούτσο. Η πόλη αποπνέει έναν μυστηριώδη αέρα ο οποίος οφείλεται στην Μεσαιωνική αρχιτεκτονική της, ενώ εκτός του φυσικού περιβάλλοντος προσφέρει άφθονες δυνατότητες εναλλακτικού δραστηριοτήτων.

Τουριστικοί Πόροι-Επόμενο

Εθνικό Πάρκο Αμπρούτσο, Λάτσιο και Μολίζε

Μια από τις σπουδαιότερες φυσικές εκτάσεις της Ευρώπης βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας Απουλίας. Κύριο χαρακτηριστικό της αχανούς έκτασης είναι το πλούσιο φυσικό ανάγλυφο το οποίο περιλαμβάνει ψηλές κορυφές, ποτάμια, λίμνες και πυκνά δάση. Εντός των ορίων του πάρκου διαβιούν 66 διαφορετικά είδη θηλαστικών, 52 είδη ερπετών, 230 είδη πτηνών και περισσότερα από 2.000 φυτά. Όλη την έκταση του πάρκου διασχίζει ένα δίκτυο μονοπατιών το οποίο προσφέρει την ευκαιρία, σε όποιον το επιθυμεί, να γνωρίσει τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Πληροφορίες για το εθνικό πάρκο παρέχονται στο κέντρο πληροφόρησης το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του πάρκου, στο Πεσκασερόλι. Ο οικισμός αποτελεί δημοφιλή χειμερινό προορισμό, με αξιόλογη τουριστική υποδομή και έναν μικρό ζωολογικό κήπο με χαρακτηριστικά είδη της πανίδας της περιοχής.

Χερσόνησος Γκαργκάνο

Μία από τις πιο δελεαστικές περιοχές της περιφέρειας Απουλίας αποτελεί η χερσόνησος του Γκαργάνο. Πρόκειται για μια βραχώδη χερσόνησο η οποία βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα, ενώ σπηλιές και απόκρημνες πλαγιές συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο.  

Οι πόλεις Μανφρεντόνια, Ρόντι Γκαργκάνο και Βιέστε, οι οποίες απλώνονται στην παράκτια περιοχή της χερσονήσου, αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ενώ ανατολικά, η Φορέστα Ούμπρα, μια δασώδη έκταση με οξιές, βελανιδιές και πεύκα, συνθέτουν το πλούσιο ανάγλυφο της περιοχής.

Καστέλ ντε Μόντε

Το Καστέλ ντε Μόντε είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα φρουριακά οικοδομήματα της Απουλίας.  Έργο του 13ου αιώνα, αποτελεί έξοχο δείγμα της Μεσαιωνικής φρουριακής αρχιτεκτονικής. Το κάστρο έχει δυο ορόφους, και οκτώ αίθουσες, σε πολλές από τις οποίες διακρίνεται ακόμα η πολυτελής διακόσμηση. Το κάστρο το χρησιμοποιούσε ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Β’ ώστε να απομονωθεί από του αυλικές τις υποχρεώσεις.

Τουριστικοί Πόροι-Επόμενο

Μπάρι

Πρωτεύουσα της περιοχής κατά την περίοδο κυριαρχίας των Αράβων, το Μπάρι αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της Ιταλίας. Αποτελεί μέχρι και σήμερα σημαντικό εμπορικό κέντρο, ενώ κατά το 1070, περίοδο κατά την οποία η περιοχή τελούσε υπό την κατοχή των Νορμανδών, το Μπάρι μετετράπη σε σημαντική ναυτική δύναμη.

Το Μπάρι διαθέτει αξιόλογα οικοδομήματα, δείγμα της ευημερίας στην οποία βρίσκεται διαχρονικά. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν:

Η Βασιλική του Σαν Νικόλα

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Νότιας Ιταλίας. Η έναρξη της οικοδόμησης της ξεκίνησε το 1087 και αποδίδεται στον Ηγούμενο Άβα Ηλία.  Η εργασίες κατασκευής της διήρκησαν δεκαπέντε χρόνια  και ολοκληρώθηκε το 1100.

Ο ναός έχει αυστηρή και ογκώδη όψη, χαρακτηριστικό των ρωμαϊκών ναών, με το κεντρικό κλίτος, χάρις στην αιχμηρή και πανύψηλη κορυφή του, δίνει την αίσθηση ότι διεισδύει στον ουρανό.  

Κάστρο του Μπάρι

Το κάστρο της πόλης θεμελιώθηκε από τον Ρόγηρο Β’ και ολοκληρώθηκε από τον Φρειδερίκο Β΄ μεταξύ 1233 και 1239.  Το Σουηβικό κάστρο όπως είναι ευρύτερα γνωστό καταστράφηκε το 1156 και ανοικοδομήθηκε από το Φρειδερίκο Β΄ Χοενστάουφεν. Σήμερα, ο χώρος λειτουργεί ως πινακοθήκη, φιλοξενώντας προσωρινές εκθέσεις. Στην θολωτή αίθουσα του κάστρου φιλοξενούνται γύψινα προπλάσματα γλυπτών καθώς και αρχιτεκτονικά θραύσματα από Ρομανικά μνημεία της περιοχής.

Αλμπερομπέλο

Το Αλμπερομπέλο είναι γνωστό ως η πρωτεύουσα των τρούλων. Το προσωνύμιο οφείλεται στους παμπάλαιους τρούλους των περισσοτέρων κτηρίων της πόλης. Οι χαρακτηριστικοί τρούλοι, ίδιον της πόλης, έχουν σχήμα κωνικό, είναι κατασκευασμένοι χωρίς κονίαμα και κοσμούν πάνω από 1.500 ακίνητα. Οι πλάκες της οροφής φέρουν συχνά θρησκευτικά σύμβολα, ενώ οι τοίχοι και οι ανοικτές επιφάνειες είναι ασβεστωμένες. Η προέλευση των κτηρίων δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν και παραπέμπει στους κυκλικούς τύμβους της ρωμαϊκής υπαίθρου. Τα ιδιόμορφα κτίσματα χρησιμοποιούνται κυρίως ως κατοικίες, καταστήματα και δημόσια κτήρια.        

Λέτσε

Το Λέτσε αποτέλεσε σημαντικό κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας , ενώ κατά το Μεσαίωνα υπήρξε κέντρο των τεχνών και των γραμμάτων.  Η πόλη φημίζεται για τη σπουδαία αρχιτεκτονική της, η οποία είναι επηρεασμένη από το Μπαρόκ. Στην πόλη έδρασε, ο Τζουσέπε Τζίμπαλο, ένας από τους σπουδαιότερους τεχνίτες της πέτρας.  

                                  

 

La tua mail*


sitemap bridgetrad

Ponte

Avete visitato il Ponte di Politsa?

Aggiungi una nuova risposta!!
» Vai al sondaggio »
1 Voti rimanenti

Logo Bridgetrad

NOTA! Questo sito utilizza i cookie e tecnologie simili.

Se non si modificano le impostazioni del browser, l'utente accetta. Per saperne di piu'

Approvo