Γεφύρια

Γεφύρι Πλάκας (Ραφταναίοι)

 

Το περίφημο πέτρινο, μονότοξο γεφύρι της Πλάκας στέκει ολόρθο και ακμαίο στο συνοικισμό Πλάκας - Ραφταναίων. Γεφυρώνει τον Άραχθο ποταμό στα όρια της Άρτας και των Ιωαννίνων. Κατασκευάστηκε το 1866 από Πραμαντιώτες μαστόρους, με αρχιμάστορα τον Κώστα Μπέκα. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1863, ο Δ. Αρβανιτογιάννης από τα Πράμαντα προσέφερε 30.000 γρόσια για την κατασκευή του γεφυριού. Το έργο ανέλαβε ο Μαστρογιώργης ο Κονιτζιώτης. Για κακή του τύχη όμως, στα εγκαίνια αυτού του έργου το γεφύρι σωριάστηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων.

Χρειάστηκαν 187.000 γρόσια, μία χορηγία των Ιωάννη Λούλη από την Αετορράχη, Αναγνώστη Λύτρα, Ιωάννη Ρήγκα από τα Πράμαντα και Αναγνώστη Μάρου από τους Μελισσουργούς, καθώς και δουλειά τριών χρόνων για να ξαναχτιστεί. Ο Κώστας Μπέκας, ένας σπουδαίος Τζουμερκιώτης μάστορας από τα Πράμαντα που είχε συνδέσει το όνομά του με το χτίσιμο και άλλων γεφυριών της περιοχής στο Σαραντάπορο και στην Καλεντίνη, έβαλε όλη την τέχνη και το μεράκι του, και τον Σεπτέμβρη του 1866 ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι όλων των Βαλκανίων. Για την κατασκευή του λέγεται πως χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ των άλλων, ασπράδια από 20.000 αυγά.

Εκτός, όμως, από τη σπουδαία αρχιτεκτονική και αισθητική του αξία, το γεφύρι ενέχει και μεγάλο ιστορικό ρόλο. Από το 1881 έως το 1913 διετέλεσε σύνορο το ελληνικού και του τουρκικού κράτους, ενώ κατά το παρελθόν αποτέλεσε σύμβολο λευτεριάς. Μια σειρά από σημαντικά ιστορικά γεγονότα εξελίχθηκαν στο περίφημο γεφύρι της Πλάκας, που ξεκινούν από τα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης κατά των Τούρκων και φθάνουν μέχρι την περίοδο της Κατοχής. Το γεφύρι βομβαρδίστηκε κατά καιρούς από τους Γερμανούς αλλά άντεξε και στέκεται ακόμα εκεί, θυμίζοντάς μας μελανές και δύσκολες εποχές της ιστορίας μας. Στις 4 Φεβρουαρίου του 1944, στο σπιτάκι δίπλα από τη γέφυρα υπογράφηκε μεταξύ του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ η ιστορική «Συμφωνία της Πλάκας».

 

Στοιχεία Κατασκευής

 

Αρχιτεκτονικός Ρυθμός
Μονότοξο

Χρονολογία Κατασκευής
1866
Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1863, ο Δ. Αρβανιτογιάννης από τα Πράμαντα προσέφερε 30.000 γρόσια για την κατασκευή του γεφυριού. Το έργο ανέλαβε ο Μαστρογιώργης ο Κονιτζιώτης. Στα εγκαίνια αυτού του έργου το γεφύρι σωριάστηκε.

Τεχνοτροπία
Έχει μήκος 61 μ. και ύψος 19,70 μ. Η μεγάλη καμάρα του, λεπτή και αέρινη, έχει άνοιγμα 39 μ.
Για την κατασκευή του λέγεται πως χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ των άλλων, ασπράδια από 20.000 αυγά.

Σχέδια

Σκίτσα

 

Πρόσθετα στοιχεία ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος

 Σπουδαίο αξιοθέατο της περιοχής είναι δίχως άλλο το Μοναστήρι της Παναγίας της Μουχουστιώτισσας. Η ιερά Μονή της Παναγίας Μουχουστιώτισσας, ή αλλιώς το Μοναστήρι της Πλάκας, πιθανολογείται ότι χτίστηκε κατά τον 17ο αιώνα στους Ραφταναίους. Βρίσκεται ανάμεσα στη γέφυρα της Πλάκας και το χωριό Ραφταναίοι. Η ακριβής χρονολογία ανέγερσης της Μονής παραμένει άγνωστη, σύμφωνα πάντως με επιγραφή, ανακαινίσθηκε το 1665.
Ο ναός κοσμείται με ένα εξαιρετικό ξυλόγλυπτο, επίχρυσο τέμπλο και είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες οι οποίες έχουν υποστεί φθορές και χρονολογούνται, σύμφωνα με μαρτυρία, το 1680. Οι τοιχογραφίες του νάρθηκα έγιναν το 1694 και περιλαμβάνουν σκηνές μαρτυρίων, παραβολών του Χριστού κ.ά. Σήμερα διασώζονται το καθολικό (σχεδόν ανέπαφο), ο κυρίως ναός και τμήμα του περιβόλου.

Στοιχεία αποτύπωσης

 Οδηγίες Πρόσβασης: Από τα χωριά Τζουμέρκων προς τα Ιωάννινα και την Άρτα
Νομός: Ιωαννίνων
Κοινότητα: Ραφταναίοι
Τοποθεσία: Πλάκα
Ποταμός: Άραχθος Καλαρρυτιώτικος
Συντεταγμένες: N 39° E 020°
Υψόμετρο: 292 μ.

Οπτικοακουστικό υλικό

 

Φωτογραφίες

Βίντεο

Χωροθέτηση

Ν 39°09′06″ Ε 20°58′29″

Εικονικό Υλικό

 

Το e-mail σας*


Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

sitemap bridgetrad

Γεφύρι

Έχετε επισκεφτεί το Γεφύρι της Πολιτσάς;

Προσθέστε μια νέα απάντηση!

Logo Bridgetrad

Ενημέρωση! Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και λειτουργίας για να προχωρήσετε. Όροι και προυποθέσεις

Αποδέχομαι