Πληροφορίες

Παρουσίαση Γεωγραφικής Ενότητας Τζουμέρκων

Πανέμορφα, πετρόκτιστα χωριά και παραδοσιακοί οικισμοί που βρίσκονται στην αγκαλιά απόκρημνων βουνών και διαρρέονται από πεντακάθαρα ποτάμια συνθέτουν το σκηνικό των Τζουμέρκων. Ένας πραγματικός επίγειος παράδεισος που φιλοξενεί όσα αποζητά ο επίδοξος επισκέπτης του.

Περιγραφή των γεωγραφικών χαρακτηριστικών

Τα περίφημα Αθαμανικά Όρη αποτελούν μία παρατεταμένη κορυφογραμμή με γενική κατεύθυνση από τα βόρεια προς τα νότια. Θεωρείται ως μια από τις πιο επιβλητικές της Πίνδου και χωρίζεται σε δύο επιμέρους τμήματα. Το βορειότερο τμήμα, που βρίσκεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Τρικάλων, ονομάζεται Κακαρδίτσα και σε αυτό ανήκει η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς. Το νοτιότερο τμήμα είναι τα κυρίως Τζουμέρκα και ανήκει στο μεγαλύτερο τμήμα του στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

Το τμήμα των Τζουμέρκων που βρίσκεται στην περιοχή Ιωαννίνων ορίζεται βορειοδυτικά από τον ποταμό Άραχθο και το όρος Ξηροβούνι και ανατολικά από τα ορεινά του νομού Τρικάλων. Στα νότια, ορίζεται από τα ορεινά τμήματα του νομού Άρτας όπου εντοπίζουμε και τα υπόλοιπα Τζουμερκοχώρια, ενώ γειτνιάζει με το όρος Περιστέρι, δημιουργώντας ένα ενιαίο μορφολογικό ανάγλυφο.

Πρόκειται για μία οροσειρά με καλά δασωμένες πλαγιές, αλπικούς λειμώνες και απόκρημνες πλαγιές.  Περιλαμβάνει αρκετές κορυφές πάνω από τα 2.000 μ., όπως η Κακαρδίτσα (υψ. 2.429 μ.), το Καταφίδι (υψ. 2.399μ.), η Στρουγκούλα (υψ. 2.112μ.), ο Καταρραχιάς (υψ. 2.299 μ.), το Γερακοβούνι (υψ. 2.211 μ.), το Περιστέρι ή Τσουκαρέλα  (υψ. 2.294 μ.) και η Πρίζα (υψ.2.017 μ.).

Το υδάτινο στοιχείο δεν λείπει από την περιοχή. Τα ορμητικά νερά του Αράχθου, ο Καλαρρύτικος ποταμός και πολλά άλλα ρέματα με συνεχόμενη ροή αφήνουν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στα Τζουμέρκα.

Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ως μεταβατικό, από μεσογειακό στα χαμηλά υψόμετρα σε εύκρατο στις ορεινές περιοχές. Στην περιοχή παρατηρούνται παρατεταμένοι χειμώνες, πολλές βροχές την άνοιξη και ζεστά καλοκαίρια.

Ήθη κι έθιμα σχετικά με τα πέτρινα γεφύρια

Η περιοχή των Τζουμέρκων είναι ξακουστή για τους περίφημους μάστορες της πέτρας. Στα Τζουμέρκα η τέχνη αυτή έμελλε να αποτελέσει για τους κατοίκους διέξοδο επιβίωσης από τη φτώχεια που μάστιζε την περιοχή λόγω της περιορισμένης καλλιεργήσιμης γης.

Η παράδοση και η φήμη τους είναι ξεχωριστές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από τα τέλη του 17ου αλλά κυρίως στις αρχές του 18ου αι. οι Τζουμερκιώτες μάστορες ασχολούνταν στην πλειονότητά τους με το επάγγελμα του χτίστη με εξαιρετικές επιδόσεις. Ταξίδευαν οργανωμένοι σε ομάδες ή "μπουλούκια", που σχηματίζονταν από τους πρωτομάστορες ή μπουλουκτζήδες. Έφευγαν συνήθως γύρω στο Πάσχα, και έλειπαν από τον τόπο τους από την άνοιξη ως και το φθινόπωρο.

Οι γεφυρώσεις αποτέλεσαν ουσιαστικά τα πρώτα τεχνικά έργα που πραγματοποιήθηκαν σε δρόμους. Για την κατασκευή των γεφυριών, που γινόταν από τους περίφημους Κιοπρουλήδες, υπήρχαν τρεις μεγάλες δυσκολίες, η θεμελίωση, η κατασκευή των τόξων και η επιλογή της εποχής κατασκευής τους. Αν και οι δύο πρώτες εξαρτώνται από την τέχνη του μάστορα, η τελευταία έχει να κάνει με τον αστάθμητο παράγοντα του καιρού.

Τα γεφύρια αποτελούν κατά κανόνα απλές, λαϊκές κατασκευές, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ηπείρου δεν είχαν υπερβολικές διακοσμήσεις, αντίθετα ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Στη μορφή των Ηπειρώτικων γεφυριών υπάρχει τεράστια ποικιλία. Δύο πολύ βασικές κατηγορίες είναι τα πεδινά και τα ορεινά. Συνήθως, τα πεδινά έχουν μεγαλύτερο μήκος και περισσότερα τόξα, διότι τα ποτάμια έχουν ελάχιστη κλίση και μεγάλο πλάτος, ενώ χάνουν την ορμητικότητά τους, σε αντίθεση με τα ορεινά εδάφη όπου υπάρχει μεγάλη κλίση και έτσι τα ποτάμια έχουν μικρό πλάτος και  είναι πιο ορμητικά.

Empty

 

 

Το e-mail σας*


Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

sitemap bridgetrad

Γεφύρι

Έχετε επισκεφτεί το Γεφύρι της Πολιτσάς;

Προσθέστε μια νέα απάντηση!

Logo Bridgetrad

Ενημέρωση! Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και λειτουργίας για να προχωρήσετε. Όροι και προυποθέσεις

Αποδέχομαι