Εναλλακτικές Δραστηριότητες

Εναλλακτικές Δραστηριότητες Πωγωνίου

 

Εισαγωγή

 

Στη βορειοδυτική πλευρά της Ηπείρου, στην αγκαλιά κατάφυτων ορεινών όγκων, βρίσκεται η περιοχή του Πωγωνίου. Η φύση προίκισε την ακριτική γωνιά της Ηπείρου με ένα καταπράσινο τοπίο το οποίο διασχίζουν γάργαρα ποτάμια, ενώ περιοχές σπάνιας φυσικής ομορφιάς και αξίας, όπως η κοιλάδα του Γορμού, η λίμνη Δελβινακίου και το δάσος της Μερόπης, συμπληρώνουν το φυσικό πλούτο.

Δραστηριότητες Εναλλακτικού Τουρισμού

 

Ένα δίκτυο σηματοδοτημένων και μη μονοπατιών καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Πωγωνίου. Ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Πωγωνίου έχει καταγράψει το μεγαλύτερο μέρος από αυτά.

Διαδρομές ποδηλάτου

Οι ποδηλάτες θα συναντήσουν στον Άνω Καλαμά πολλές ενδιαφέρουσες διαδρομές  στους χωμάτινους δρόμους και τα μονοπάτια της περιοχής.

Κάθε χρόνο, τον μήνα Ιούνιο, διοργανώνεται ποδηλατοδρομία με την συμμετοχή πολλών ποδηλάτων και ιδιαίτερα παιδιών.

Διαδρομές για άλογα

Ξεχωριστές διαδρομές για ιππασία υπάρχουν στης εκτάσεις του Δήμου, η πιο ενδιαφέρουσα από τις οποίες αρχίζει από τον Άνω Παρακάλαμο, περνά κάτω από τους Κουκλιούς, τον κάμπο, την λίμνη Ριαχόβου, κάτω από το Μαζαράκι, μεταξύ Βροντισμένης και Ρεπετίστας, την γέφυρα Λιμπούσδας, τον Παρακάλαμο, το Ντερβένι, την Σιταριά, το Μαυρονόρο, την Αγ. Παρασκευή, καταλήγοντας ξανά στον  Άνω Παρακάλαμο.

Καταλύματα

 

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στην Κάτω Μερόπη

Επωνυμία: Αδελφότης Κάτω Μερόπης

Κατηγορία: Γ

Αριθμός κλίνων: 7

Ξενοδοχείο στη Βήσσανη

Επωνυμία: Αρετή

Κατηγορία: Γ

Αριθμός κλίνων: 12

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στο Δελβινάκι

Επωνυμία: Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δελβινακίου

Κατηγορία: Β

Αριθμός κλινών: 12

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στο Ωραιόκαστρο

Επωνυμία: Σχίζας Δημήτριος

Κατηγορία: Β

Αριθμός κλίνων: 24

               

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στο Δολό

Επωνυμία: Χριστόφορος Κωσταράς

Κατηγορία: Α

Αριθμός κλίνων: 12

Σημεία Ιστορικού και Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος

 

Ένα από τα χωριά τα οποία διαδραμάτισαν ιδιαίτερο ρόλο στη εξέλιξη της περιοχής είναι το Δελβινάκι. Στον παραδοσιακό οικισμό ξεχωρίζουν τα σημαντικά λατρευτικά ιδρύματα, όπως ο κεντρικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Παρακάλαμος ή Πογδόριανη, όπως ήταν η παλαιότερη ονομασία του, αποτέλεσε από τα σημαντικότερα οικονομικά και διοικητικά κέντρα της περιοχής του Πωγωνίου.

Στη Βήσιανη βρίσκεται η Μονή Αβέλ. Η ιστορική μονή χρονολογείται από το 18ο αιώνα με πιθανότερη ημερομηνία το 1760, ενώ ανακαινίστηκε το 1776.

Κοντά στο Καλπάκι, σε μια κατάφυτη πλαγιά, βρίσκεται η Μονή Βελλάς. Τα λατρευτικό συγκρότημα ξεχωρίζει τόσο για την καλαίσθητη αρχιτεκτονική και ναοδομία του όσο και για το διαχρονικά σημαντικό θρησκευτικό και πνευματικό έργο που διατελεί.

Στη θέση Οπάγια, στον οικισμό Αγίου Γεωργίου Δολιανών, βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες ιστορικές θέσεις τη περιοχής του Πωγωνίου. Αρχαιολογικές έρευνες που έχουν λάβει χώρα στην περιοχή έφεραν στο φώς δύο βασιλικές της παλαιοχριστιανικής εποχής καθώς και ένα πύργο οχύρωσης.

Το e-mail σας*


Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

sitemap bridgetrad

Γεφύρι

Έχετε επισκεφτεί το Γεφύρι της Πολιτσάς;

Προσθέστε μια νέα απάντηση!

Logo Bridgetrad

Ενημέρωση! Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και λειτουργίας για να προχωρήσετε. Όροι και προυποθέσεις

Αποδέχομαι