Εναλλακτικές Δραστηριότητες

Εναλλακτικές Δραστηριότητες Θεσπρωτίας

Εισαγωγή

Η Θεσπρωτία είναι από τις πιο προικισμένες σε φυσική ομορφιά περιοχές της Ηπείρου. Διαθέτει ορεινές περιοχές που γοητεύουν με τα καταπράσινα τοπία και τους επιβλητικούς τους όγκους, παραθαλάσσια χωριά που μαγεύουν με τις δαντελωτές ακρογιαλιές  τους και τα απάνεμα γραφικά λιμανάκια τους.

Η έκταση της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας είναι 1.515 τ.χλμ. και ο πληθυσμός της φτάνει τους 44.488 κατοίκους.

Αποτελείται από τους Δήμους Ηγουμενίτσας, Σαγιάδας, Αχέροντα, Συβότων, Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Παραμυθιάς, Φιλιατών και τις κοινότητες Πέρδικας και Σουλίου.

Το μεγαλύτερο μέρος της είναι ορεινό. Στη δυτική πλευρά της υπάρχουν τα όρη Φιλιατών (υψ. 1.064 μ.), και τα όρη της Πάργας (υψ. 927 μ.). Στα σύνορα με την Αλβανία δεσπόζουν τα όρη Τσαμαντά, ενώ προς τα Ιωάννινα βρίσκουμε τη συνέχεια των ορέων Τσαμαντά με την Μουργκάνα (υψ. 1.806 μ.) και της Παραμυθιάς, που αποτελούν προέκταση των θρυλικών Σουλιώτικων βουνών με τις κορυφές Γκορίλα (υψ. 1658 μ.). και  Χιονίστρα (υψ. 1.644μ.). Όσο πλησιάζουμε τη θάλασσα, συναντάμε πεδιάδες, όπως του Καλαμά, της Παραμυθιάς, του Αχέροντα και του Μαργαριτίου. Ο σπουδαιότερος ποταμός του νομού είναι ο Θύαμις (Καλαμάς) με παραπόταμους τους Λαγκαδίτσα, Καλπακιώτικο και Χάβο.

Πρωτεύουσα του της Περιφερειακής Ενότητας είναι η Ηγουμενίτσα, που είναι χτισμένη πάνω στον ομώνυμο κόλπο.

Δραστηριότητες Εναλλακτικού Τουρισμού

Όσοι ασχολούνται με την ορειβασία και την πεζοπορία μπορούν να περπατήσουν το Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε6. Αρχή του είναι η Ηγουμενίτσα. Το μονοπάτι διασχίζει την Παραμυθιά και την οροσειρά Γκορίλα και καταλήγει στην Δωδώνη της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Ασχοληθείτε επίσης με την ιππασία στο όρος Γκορίλα  και στον ποταμό Κόκκυτο και σε μικρές διαδρομές στα μονοπάτια και τα όμορφα δάση του αρχαίου κάστρου Παραμυθιάς, του αρχαίου κάστρου Ελέας, του Κάμπου Παραμυθιάς και των χωριών της ορεινής Θεσπρωτίας, κ.α.

Στον Αχέροντα διεξάγονται δραστηριότητες όπως rivertrekking, καθώς και πεζοπορία σε μονοπάτια των όχθεων και σε ορισμένα σημεία μέσα στον ποταμό, σε μια βατή διαδρομή που αρχίζει από την Γλυκή με προορισμό τις πηγές προς τα χωριά του Σουλίου. Υπάρχει η  δυνατότητα μετάβασης και στις 2 όχθες, καθώς το ποτάμι σε αρκετά σημεία είναι ρηχό. Οι γνώστες του canyoning, στα στενά του Αχέροντα μπορούν να διασχίσουν τα φαράγγια περπατώντας και χρησιμοποιώντας σχοινιά στους κάθετους βράχους και σε σημεία που σχηματίζονται μικροί καταρράκτες.

Για τους αρχάριους του rafting, kayak & canoe-kayak, ο Αχέροντας είναι το ιδανικό μέρος, καθώς υπάρχουν οργανωμένες επιχειρήσεις που προσφέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για τις διαδρομές αλλά και επαγγελματίες οδηγούς.

Ολόκληρη η Θεσπρωτία προσφέρεται για MountainBike στο καταπράσινο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Τέλος, για τους αρκετούς υποστηρικτές του αλεξίπτωτου πλαγιάς ή αλλιώς parapente, γίνονται πτήσεις  από τον Ορειβατικό Φυσιολατρικό & Αεραθλητικό σύλλογο Παραμυθιάς από την πλευρά του όρους Γκορίλα.

Καταλύματα

Villada - Τουριστική Επιπλωμένη Κατοικία

Μαργαρίτι Θεσπρωτίας (Θεσπρωτία, Ήπειρος)

Τηλ: +30 6936800765

Ξενοδοχείο Σύβοτα 

Σύβοτα (Θεσπρωτία, Ήπειρος)     

Τηλ: +30 2665 093265, +30 26650 22472

3 Ακτές Resort

Σύβοτα (Θεσπρωτία, Ήπειρος)     

Τηλ: +30 26650 91206

Αγαθή Δωμάτια

Σύβοτα (Θεσπρωτία, Ήπειρος)     

Τηλ: +30 2665 093492

Αλέξανδρος Ξενώνας

Γλυκή (Θεσπρωτία, Ήπειρος)     

Τηλ: +30 26660 41036

Σημεία Ιστορικού και Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος

Στην αναζήτηση σας στην Θεσπρωτία επισκεφτείτε:

Τον πύργο Pάγιου στη Λυγιά ,13 χλμ. από την Hγουμενίτσα. Είναι ότι έχει απομείνει από την αρχαία πόλη Tορώνη.

Tο μοναστήρι Παγανιών του 18ου αι., με τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, που έχει χτιστεί για δεύτερη φορά. Απέχει 40 χλμ. από την Hγουμενίτσα.

Την ακρόπολη του Δημόκαστρου (Δίδυμο κάστρο) που ήταν η αποικία των αρχαίων Kορινθίων. Tο Δημόκαστρο είναι στη θέση της αρχαίας πόλης Eλίνα, στο χωριό Πέρδικα.

Τoν οχυρωμένο οικισμό της κλασικής - ελληνιστικής περιόδου στη Φασκομηλιά και το Πολυνέρι.

Την μονή Γηρομερίου, που στα χρόνια της Tουρκοκρατίας λειτουργούσε ως κρυφό σχολείο, στους Φιλιάτες.

Την μονή Kαμίτσιανη, στους Φιλιάτες, που ιδρύθηκε το 1613 και έχει αξιόλογες τοιχογραφίες του 18ου αι.

Την αρχαία πόλη Γιτάνη η Tιτάνη, 7 χλμ. από τους Φιλιάτες. H Tιτάνη υπήρξε σημαντική πόλη κατά τον 4ο αι. π.X. και το κέντρο του βασιλείου του Πύρρου.

Το e-mail σας*


Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

sitemap bridgetrad

Γεφύρι

Έχετε επισκεφτεί το Γεφύρι της Πολιτσάς;

Προσθέστε μια νέα απάντηση!

Logo Bridgetrad

Ενημέρωση! Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και λειτουργίας για να προχωρήσετε. Όροι και προυποθέσεις

Αποδέχομαι