Εναλλακτικές Δραστηριότητες

Εναλλακτικές Δραστηριότητες Άρτα

 

Εισαγωγή

Η γενέτειρα του Μάξιμου Γραικού, του Νικόλαου Σκουφά, του Στρατηγού Μακρυγιάννη και του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Ο τόπος με τα βυζαντινά μνημεία, τα μεσαιωνικά κάστρα και τις υπέροχες πέτρινες κατασκευές. Ο τόπος των θρύλων και του πολυτραγουδισμένου γεφυριού… η Άρτα, ένας τόπος προικισμένος με φυσική ομορφιά και σπουδαίο πολιτισμό, πλούσια παράδοση και σπάνιους ανθρώπους.

Δραστηριότητες Εναλλακτικού Τουρισμού

Με σημείο αναφοράς τα μαγευτικά Τζουμέρκα, τον Άραχθο και τον Αμβρακικό κόλπο στην Άρτα ξεδιπλώνεται ένα ευρύ φάσμα επιλογών εναλλακτικών δραστηριοτήτων.

Ποικίλες ορειβατικές και υδάτινες διαδρομές, γνωριμία με τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία του τόπου και δεκάδες επιλογές διαμονής, εστίασης και διασκέδασης περιμένουν τον δυνητικό επισκέπτη.

Ο Ορειβατικός σύλλογος Άρτας μπορεί να οργανώσει την περιήγησή σας και να σας προτείνει τις ωραιότερες και καταλληλότερες διαδρομές για ορειβασία και πεζοπορία στην ευρύτερη περιοχή. Οι ορεινοί όγκοι των Τζουμέρκων, του Ξηροβουνίου και του Γράγοβου προσφέρουν αναρίθμητες διαδρομές πολλαπλών επιπέδων δυσκολίας.

Εξέχουσα θέση στις προτιμήσεις όσων αγαπούν τις υδάτινες δραστηριότητες κατέχει ο ποταμός Άραχθος, που προσφέρει αναρίθμητες διαδρομές και ποικιλία εναλλακτικών δραστηριοτήτων, όπως, Canoe, Kayak και Rafting. Το σπορ της κατάβασης των ποταμιών μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες της περιοχής στα κρυστάλλινα νερά του Αράχθου, αλλά και στη λίμνη Πουρναρίου. Εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, οργάνωση και εξειδικευμένο προσωπικό, που μπορεί να συμβάλλει με ασφάλεια στην εκπλήρωση του ονείρου των αρχάριων ή ακόμα και των έμπειρων φίλων του είδους, ενώ εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή οργανώνουν διαδρομές με μονοθέσια και διθέσια Καγιάκ στα γαλαζοπράσινα νερά της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου.

Ευρεία γκάμα διαδρομών για ιππασία δίπλα στον Άραχθο προσφέρει μία μικρή μονάδα ιππασίας κοντά στη θέση Σκούπα, ενώ στο Βουργαρέλι εντοπίζουμε τη μονάδα τουριστικής ιππασίας, σε υψόμετρο περίπου 900 μ. Η μονάδα απέχει 500 μ. από το κέντρο του χωριού και διαθέτει όλες τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Οι  διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν οι αναβάτες διασχίζουν το δάσος και φθάνουν μέχρι τις κορυφές των Τζουμέρκων. Στον ιππικό όμιλο προσφέρονται προγράμματα κλασσικής ιππασίας, αθλητικής ιππασίας, αγωνιστικής ιππασίας, μετ’ εμποδίων, θεραπευτικής ιππασίας, εκπαιδευτικής και περιπάτου, αθλητικών αγώνων και κάθε είδους πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η περιοχή ενδείκνυται και για άλλες δραστηριότητες, συνδυαστικά, όπως κατασκήνωση, ιαματικά λουτρά (6 χλμ. βόρεια της Άρτας, στην περιοχή του Χανόπουλου), αεροπτερισμός και αλεξίπτωτο πλαγιάς, πίστα Moto-cross, ποδήλατο, και καταδύσεις στις άφθονες υποβρύχιες ομορφιές του Αμβρακικού. 

Καταλύματα

TRADITIONAL GUESTHOUSE MAROUSIO

Ροδαυγή

Αριθμός Δωματίων: 8

Περίοδος Λειτουργίας: Ιαν-Δεκ

Κατηγορία: 2 Κλειδιά

Τηλ: +30-26830-71131

Φαξ: +30-26830-22901

ARACTHEA GUESTHOUSE

Ροδαυγή  

Αριθμός Δωματίων: 5

Περίοδος Λειτουργίας: Ιαν-Δεκ

Κατηγορία: 0 Κλειδιά

Άρτα Διαμερίσματα

Τηλ:  +30-6978-470819

XENIA FROURIO HOTEL

Άρτα

Αριθμός Δωματίων: 22

Περίοδος Λειτουργίας: Ιαν-Δεκ

Κατηγορία: 3 Αστέρια

Τηλ:  +30-26810-27413

ATHAMANIA ROOMS

Βουλγαρέλι             

Αριθμός Δωματίων: 4

Περίοδος Λειτουργίας: Ιαν-Δεκ               

Κατηγορία: 3 Κλειδιά

Τηλ:  +30-6972-649770

ALONI GUESTHOUSE

Θεοδώριανα

Αριθμός Δωματίων: 6

Περίοδος Λειτουργίας: Ιαν-Δεκ               

Κατηγορία: 0 Κλειδιά

Τηλ:  +30-26810-70135

Φαξ: +30-26810-70135

Σημεία Ιστορικού και Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος

Η πόλη της Άρτας

Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το σήμα κατατεθέν της πόλης, το φημισμένο πέτρινο γεφύρι της Άρτας, γνωστό από το ομώνυμο δημοτικό ποίημα. Στην ανατολική πλευρά της Ιερά Οδού της Αμβρακίας, διασώθηκε μια σημαντικότατη - για το είδος και τον τρόπο γραφής- επιγραφή του 6ου π.Χ. Επίσης, η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε δίπλα στο σημερινό ναό του Αγ. Κωνσταντίνου ένα μικρό θέατρο, με την ορχήστρα του και τέσσερις σειρές κερκίδων. Διασώθηκαν τμήματα του αρχαίου τείχους, στο βορειοανατολικό τμήμα του οποίου επιχτίστηκε αργότερα το βυζαντινό κάστρο (13ος αιώνας) που είναι από τα ωραιότερα κάστρα και διασώζεται, με επισκευές των Τούρκων σε άριστη κατάσταση. Κοντά στην πλατεία Κιλκίς διασώθηκε τμήμα του μεγάλου ναού του Πύθιου Απόλλωνα Σωτήρα. Στα μουσεία της Άρτας, των Ιωαννίνων, της Αθήνας, της Ρώμης, του Λονδίνου, υπάρχουν αγάλματα, επιγραφές, κοσμήματα, νομίσματα, αγγεία, ειδώλια κλπ, προερχόμενα από την αρχαία Αμβρακία.

Τείχος της Αρχαίας Αμβρακίας

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Άρτας και το αντιπροσωπευτικότερο, ίσως, δείγμα της μεσαιωνικής όψης της. Πρόκειται για έναν εξαίρετο οχυρωματικό περίβολο, ιδιαίτερα προσεγμένης κατασκευής.

Ναός του Απόλλωνα Πύθιου Σωτήρα

Αποτελεί τμήμα του μεγάλου ναού της αρχαίας Αμβρακίας και χρονολογείται γύρω στα 500 π.Χ. Βρίσκεται στο κέντρο της Άρτας.  Πρόκειται για ναό των υστεροαρχαϊκών χρόνων, δωρικού ρυθμού.

Μικρό Θέατρο Αμβρακίας

Βάσει της  αρχιτεκτονικής του μορφής, το θέατρο χρονολογείται στα τέλη του 4ου π.Χ. με αρχές του 3ου π.Χ. αι., κατά την περίοδο της βασιλείας του Πύρρου.

Νοτιοδυτικό Νεκροταφείο Αμβρακίας

Σήμερα εκτείνεται κατά μήκος της οδού Κομμένου. Όταν ιδρύθηκε απλωνόταν κατά μήκος της αρχαίας λεωφόρου που ξεκινούσε από τη νότια, κύρια πύλη και οδηγούσε στον Άμβρακο, επίνειο της πόλης στον Αμβρακικό, με επιμελημένους ταφικούς περιβόλους εκατέρωθέν της. 

Το τζαμί Φαΐκ Πασά στο  Ιμαρέτ

Ιδρύθηκε από τον Φαΐκ Πασά και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα τεμένη της περιοχής. Αποτελείται από τετράγωνη αίθουσα προσευχής, μιναρέ και κιονοστήρικτη στοά. Γύρω από το τζαμί βρέθηκαν συλημένοι τάφοι και επιγραφές. Εκεί, κατά εικασίες,  θάφτηκε και ο Φαίκ Πασάς. Στις μέρες μας λειτουργεί ως ναός αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη.

Η Παναγία της Κορωνησίας

Ο μικρός Ναός της Γέννησης της Θεοτόκου, συναντάται καταμεσής της Κορωνησίας, στον κόλπο του Αμβρακικού. Αποτελεί έναν από τους παλαιότερους ναούς της βυζαντινής Άρτας και χρονολογικά τοποθετείται γύρω στο 10ο αιώνα.

Η Παναγία Παρηγορήτισσα

Η Παναγία Παρηγορήτισσα ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1285-1289, από τον Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρο Α’. Δεσπόζει επιβλητική στην πλαγιά του λόφου Περάνθης.

Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας

Ο αρχικός ναός κτίστηκε τον 11ο αι. σε μορφή τρίκλιτης βασιλικής προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. Σήμερα, όμως, τιμά την μνήμη της Αγίας Θεοδώρας, βασίλισσας της Άρτας και πολιούχο της.

Το Κάστρο

Ένα από τα ιστορικά μνημεία της πόλης.

 

Το e-mail σας*


Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

sitemap bridgetrad

Γεφύρι

Έχετε επισκεφτεί το Γεφύρι της Πολιτσάς;

Προσθέστε μια νέα απάντηση!

Logo Bridgetrad

Ενημέρωση! Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και λειτουργίας για να προχωρήσετε. Όροι και προυποθέσεις

Αποδέχομαι