Νομός Άρτας

Παρουσίαση Γεωγραφικής Ενότητας Άρτας

Η γενέτειρα του Μάξιμου Γραικού, του Νικόλαου Σκουφά, του Στρατηγού Μακρυγιάννη και του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Ο τόπος με τα βυζαντινά μνημεία, τα μεσαιωνικά κάστρα και τις υπέροχες πέτρινες κατασκευές. Ο τόπος των θρύλων και του πολυτραγουδισμένου γεφυριού… η Άρτα, ένας τόπος προικισμένος με φυσική ομορφιά και σπουδαίο πολιτισμό, πλούσια παράδοση και σπάνιους ανθρώπους.

Περιγραφή των γεωγραφικών χαρακτηριστικών

Αποτελεί πρωτεύουσα, συγκοινωνιακό κόμβο και εμπορικό και διοικητικό κέντρο της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας που εντοπίζουμε στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας. Ανήκει γεωγραφικά και διοικητικά στην Ήπειρο, καταλαμβάνοντας το ΝΑ τμήμα της. Έχει έκταση 1.612 τ.χλμ. και νότια βρέχεται από τον Αμβρακικό Κόλπο.

Ο τελευταίος αποτελείται από σπάνιας ομορφιάς τοπία, όπως οι μοναδικού κάλλους υδροβιότοπους, καθώς και τις λιμνοθάλασσες της Λογαρούς και του Τσουκαλιού, όπου βρίσκουν καταφύγιο, μεταξύ άλλων, κύκνοι και φλαμίνγκο. Το Τσουκαλιό με επιφάνεια 22 τ.χλμ. και η Λογαρού με επιφάνεια 30 τ.χλμ., βρίσκονται μεταξύ των εκβολών του Λούρου και του Άραχθου και είναι πλούσιες σε ψάρια. Χωρίζονται, δε, με ένα στενό κομμάτι ξηράς.

Στον Αμβρακικό συναντώνται και χύνονται και δύο από τα ποτάμια που διασχίζουν το νομό, ο Άραχθος και ο Λούρος.

Στο φυσικό περιβάλλον της Άρτας δεσπόζουν τα Αθαμανικά όρη ή Τζουμέρκα (2.429 μ.), καθώς και το Ξεροβούνι (1.614 μ.) και τα Όρη του Βάλτου (1.782 μ.).

Στο ΝΔ τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας σχηματίζεται μία ευρεία παραθαλάσσια πεδινή έκταση, η πεδιάδα της Άρτας, που είναι και η μεγαλύτερη πεδιάδα της Ηπείρου.

Ήθη κι έθιμα σχετικά με τα πέτρινα γεφύρια

Το τραχύ υπέδαφος της Άρτας, με τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους και τα ορμητικά ποτάμια δημιουργούσαν ένα περιβάλλον δύσβατο και δυσπρόσιτο για τους κατοίκους της περιοχής, δυσκολεύοντας την επικοινωνία των περιοχών και τη συγκοινωνία.

Τα γεφύρια ήταν από τις κατασκευές που απαιτούσαν μεγάλη δεξιοτεχνία. Το χτίσιμό τους αναλάμβαναν εξειδικευμένα συνεργεία μαστόρων, ως επί το πλείστον, από τα χωριά της Κόνιτσας και των Τζουμέρκων. Οι μάστορες της πέτρας, η φημισμένοι Κιουπρουλήδες έβαλαν την ψυχή και την τέχνη τους προκειμένου να χτιστούν τα υπέροχα αυτά γεφύρια.

Η τέχνη των μαστόρων αυτών έχει τις απαρχές της στον 16ο αιώνα, ενώ γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη την περίοδο της Τουρκοκρατίας και κυρίως στην αυγή του 18ου αιώνα. Από τα τέλη του 19ου αιώνα η φήμη τους ξεπερνά τα όρια των Βαλκανίων και οι ίδιοι επιχειρούν τολμηρά και υπερπόντια ταξίδια.

Τα έργα τους προκαλούν θαυμασμό καθώς εντάσσονται στο τοπίο με φυσική σχεδόν νομοτέλεια, σαν φυσική συνέχειά του.

Αποτελούν πηγή πλούσιου λαογραφικού υλικού, που περιλαμβάνει δημοτικά τραγούδια, θρύλους, παροιμίες, έθιμα και δοξασίες, ενώ συχνά ανακηρύσσονται διατηρητέα μνημεία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ζωντανό παράδειγμα το γεφύρι της Άρτας, που κουβαλά επάνω του ιστορία αιώνων και είναι εμποτισμένο με τους θρύλους και τις παραδόσεις της περιοχής.

Το e-mail σας*


Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

sitemap bridgetrad

Γεφύρι

Έχετε επισκεφτεί το Γεφύρι της Πολιτσάς;

Προσθέστε μια νέα απάντηση!

Logo Bridgetrad

Ενημέρωση! Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και λειτουργίας για να προχωρήσετε. Όροι και προυποθέσεις

Αποδέχομαι