Γεφύρια

#128 Γεφύρι της Κληματιάς

 

Πέτρινο, μονότοξο γεφύρι που συναντάμε λίγο έξω από το χωριό Κληματιά ακολουθώντας το δρόμο προς το ποτάμι. Βρίσκεται θαμμένο κάτω από το σύγχρονο οδικό δίκτυο.
 

Στοιχεία Κατασκευής

 

  Βρίσκεται θαμμένο κάτω από το σύγχρονο οδικό δίκτυο. Το άνοιγμα του τόξου του έχει μετρηθεί και αγγίζει τα 4,10 μ. ενώ το ύψος του τα 3,40 (2,30 + 1,10) μ.

Το μήκος του καταστρώματός του δεν ξεπερνά τα 10μ. (9,60 μ.), ενώ το πλάτος του αγγίζει τα 2,70 μ.

Πρόσθετα στοιχεία ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος

  Ναός του Άρειου Διός

Πρόκειται για έναν ναό που χτίστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ και βρίσκεται στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, στους πρόποδες του λόφου Γαρδίκι.

Ο εν λόγω ναός, που πυρπολήθηκε το 167 π.Χ. από τον Αιμίλιο Πάυλο, ταυτίζεται με το ναό του Άρειου Δία της αρχαίας Πασσαρώνας, πρωτεύουσας των Μολοσσών. Ο κατακτητής της Μακεδονίας κατέστρεψε τον ναό, όπου λατρευόταν ο θεός του πολέμου, ωστόσο αυτός επισκευάσθηκε και λειτούργησε εκ νέου, όπως υποδεικνύουν λίθινα κιονόκρανα ρωμαϊκών χρόνων και ένας ρωμαϊκός ανδριάντας.

Ο ναός ήταν ιωνικού ρυθμού, περίπτερος, με πρόναο και σηκό, και είχε διαστάσεις 19,30 x 11μ. Από το μνημείο σώζεται μόνο η κρηπίδα και τμήμα της ευθυντηρίας, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο βρέθηκαν διάσπαρτοι σπόνδυλοι των ιωνικών κιόνων. Το πτερό διέθετε 6 x 11 κίονες, ενώ ο ναός πρέπει να ήταν πρόστυλος με τέσσερις κίονες.

Ο ναός ανασκάφηκε συστηματικά το 1952 από τον Καθηγητή Σ. Δάκαρη.

Λαογραφικό μουσείο Ροδοτοπίου

Βρίσκεται στο Ροδοτόπι και λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 1994. Τα εκθέματά του αφορούν σε αντικείμενα της καθημερινής ζωής παλαιότερων χρόνων, τα οποία είναι δωρεές κατοίκων.

Γιορτή Κρασιού Ζίτσας

Εδώ και 30 χρόνια, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου οι κάτοικοι της Ζίτσας, περιμένοντας να ξεκινήσει ο τρύγος, φέρνουν μία νότα κεφιού και ξεφαντώματος στην περιοχή. Οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται από την εμφάνιση των χορευτικών της Ελεούσας, της Κοινότητας Ζίτσας και άλλων περιοχών της Ελλάδας, που παρουσιάζουν τοπικούς χορούς και δρώμενα.

Η γιορτή κρασιού Ζίτσας, προσελκύει στο λόφο του Μοναστηριού του προφήτη Ηλία εκατοντάδες κόσμο, κατοίκους και επισκέπτες, που έρχονται να απολαύσουν το καλό, Ζιτσιώτικο κρασί και να διασκεδάσουν με δημοτική παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από εκλεκτούς καλλιτέχνες.

Στοιχεία αποτύπωσης

  Οδηγίες Πρόσβασης: Το εντοπίζουμε να διασχίζει το μοναδικό ρέμα της διαδρομής κατεβαίνοντας προς τον ποταμό Καλαμά.

Περιφερειακή Ενότητα: Ιωαννίνων

Κοινότητα: Κληματιά

Συντεταγμένες: N 39° 42΄21,9΄΄ E 020° 40΄11,6΄΄

Υψόμετρο: 383 μ.

Οπτικοακουστικό υλικό

 

Φωτογραφίες

 

Video

 

Συντεταγμένες

Εικονικό Υλικό

 

 

Το e-mail σας*


Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

sitemap bridgetrad

Γεφύρι

Έχετε επισκεφτεί το Γεφύρι της Πολιτσάς;

Προσθέστε μια νέα απάντηση!

Logo Bridgetrad

Ενημέρωση! Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και λειτουργίας για να προχωρήσετε. Όροι και προυποθέσεις

Αποδέχομαι