Γεφύρια

#125 Γεφύρι Σιστρουνίου

 

Κοντά στη Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου, στο Σιστρούνι Ιωαννίνων, εντοπίζουμε δύο πανέμορφα νεόκτιστα πέτρινα γεφύρια.
 

Στοιχεία Κατασκευής

 

  Τα γεφυράκια χτίστηκαν το 2008 και γεφυρώνουν τον ποταμό Αχέροντα στις πηγές του.

Πρόσθετα στοιχεία ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος

  Αρχαία Πασσαρώνα

Τα κατάλοιπα οχυρωμένης αρχαίας πόλης εντοπίζουμε στο λόφο "Καστρί" (υψ. 761μ.), στην περιοχή του χωριού Μεγάλο Γαρδίκι του Δήμου Ζίτσας, ενώ βόρεια της ακρόπολης σώζονται λείψανα αρχαίου ναού. Η μορφολογία του τείχους είναι κοινή με άλλα, αντίστοιχα ευρήματα της Ηπείρου, γεγονός που δεν μας προσδίδει ασφαλή στοιχεία χρονολόγησης της ακρόπολης.

Η τοποθεσία όπου εντοπίστηκαν τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας, καθώς ελέγχει το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και τη φυσική δίοδο προς την κοιλάδα του άνω ρου του Καλαμά

Το τείχος περιβάλλει την επίπεδη κορυφή του κωνικού λόφου (διαστ. 260 Χ 150 μ.) και έχει μήκος 800μ. Το πλάτος του κυμαίνεται από 3.20 μ. στη νότια πλευρά, έως 3.60 μ. στις υπόλοιπες, και σώζεται καλύτερα στο ανατολικό και νότιο τμήμα του.

Στην οικοδόμηση του τείχους έχει χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο το πολυγωνικό σύστημα τοιχοδομίας, με λίθους κατά κανόνα ανισόπλευρους τετράπλευρους, ενώ δεν λείπει και το ακανόνιστο ισοδομικό. Η χρήση δύο διαφορετικών συστημάτων τοιχοδομίας δεν οφείλεται σε διαφορετικές οικοδομικές φάσεις, αλλά στο διαθέσιμο κατά περίπτωση υλικό.

Το εσωτερικό είναι γεμισμένο με απελέκητους, μικρούς και μεγάλους λίθους και ενισχυμένο με εγκάρσια ζεύγματα κατά αποστάσεις 2,50 - 5,00 μ., ενώ σε αυτό συναντώνται κτήρια και εκτεταμένες οχυρώσεις της περιόδου των Βαλκανικών πολέμων (1912-1913). Μπροστά από τη βόρεια πύλη του τείχους έχουν διαπιστωθεί κατάλοιπα διαμόρφωσης κοίλου ιδιότυπου θεάτρου, διαμέτρου περίπου 50 μ., ενώ πιθανή θεωρείται και η ύπαρξη αγοράς και γυμνασίου στο εσωτερικό της ακρόπολης, όπως υποδεικνύει αναθηματική επιγραφή.

Η καταστροφή της ακρόπολης, συνδέεται με τη καταστροφή της Ηπείρου το 167 π.Χ. από τα ρωμαϊκά στρατεύματα.

Βιωματικό Λαογραφικό Μουσείο Πέρδικας

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσείο που θα προσελκύσει και την περιέργεια των παιδιών, καθώς ξεφεύγει από τα κοινά πρότυπα, είναι το Βιωματικό Λαογραφικό Μουσείο Πέρδικας. Το χωριό Πέρδικα βρίσκεται 21 km από την πόλη των Ιωαννίνων με πολύ καλή πρόσβαση. Η επίσκεψη μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στο Μουσείο Πολέμου Εμίν Αγά, και στη συνέχεια στο συναρπαστικό τοπίο με τις υπέροχες πηγές του ποταμού Λούρου και τους ανακαινισμένους νερόμυλους.

Το εν λόγω μουσείο είναι, ουσιαστικά, ένα υπαίθριο μουσείο ποιμενικής ζωής που αποτελείται από πέτρινα κτίσματα, που προσιδιάζουν σε αυτά ενός ποιμενικού οικισμού της περιοχής Ολύτσικας και Ξηροβουνίου.

Ο ποιμενικός οικισμός αποτελείται από οικήματα των τσοπαναραίων και οικήματα των ζώων, και εντοπίζεται κοντά στην περιοχή της βοσκής των ζώων.

Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η αυτονομία ζωής, ως προς την παρασκευή τροφής και ένδυσης.

Το πρώτο οίκημα του οικισμού είναι το καλύβι του τσοπάνη. Το οίκημα αυτό είναι κτισμένο με λαϊκό τρόπο λιθοδομής. Παρατηρώντας το, εντοπίζουμε ένα χώρο όπου ο τσοπάνης κοιμόταν με την οικογένειά του, και έναν άλλο όπου είχε τα εξαρτήματα για την παρασκευή του γάλακτος -για τις βασικές ανάγκες της ζωής- και την αυτονομία για τη διατροφή τους. Για την τροφή τους, στον εξωτερικό χώρο του οικήματος μπορεί να δει κανείς τον παραδοσιακό φούρνο και τη γάστρα.

Ο εξωτερικός χώρος είναι κτισμένος με απλή λιθοδομή (κιρχανάς, γιδομάντρι) για την προστασία και τη φύλαξη των ζώων, που πάντα οι τσοπαναραίοι τα είχαν δίπλα τους.

Περνώντας στο δεύτερο κτίσμα του οικισμού θα εντοπίσουμε το κτίσμα του αμπελουργού. Σε αυτό φιλοξενούνται η συσκευή παραγωγής τσίπουρου (άμβυκας, αποστακτήριο), το πατητήρι των σταφυλιών και όλα τα σχετικά σύνεργα. Παράλληλα, θα βρούμε χρήσιμες πληροφορίες για τον αμπελουργό και το αμπέλι.

Το τρίτο κτίσμα έχει χαρακτηριστικά θερινής αγροικίας (σπιτοκάλυβο) και φιλοξενεί το εργαστήριο παραγωγής ψωμιού.

Εδώ θα παρακολουθήσουμε όλα τα στάδια του κύκλου του ψωμιού από το σιτάρι, μέχρι και το ψήσιμο του ψωμιού στον εσωτερικό φούρνο που υπάρχει στο κτίσμα. Παράλληλα, στο χώρο υπάρχουν επεξηγηματικές φωτογραφίες και κείμενα.

Το τέταρτο κτίσμα είναι το κτίσμα των λατόμων (νταμαρτζίδες). Εδώ εντοπίζουμε τα εργαλεία των νταμαρτζίδων της Πέρδικας στη δεκαετία του 1950, που η αποκλειστική τους απασχόληση ήταν η εξόρυξη πέτρας για όλη την περιοχή αλλά και για την πόλη των Ιωαννίνων. Στον υπαίθριο εξωτερικό χώρο μπορεί να δει κανείς ακόμη και τη στρούγκα που ο τσοπάνης άρμεγε τα ζώα, τα αλώνια που γινόταν το άλεσμα των σιτηρών, το παραδοσιακό πηγάδι κ.λ.π.

Εργαλεία, φωτογραφίες και απομεινάρια από τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο θα βρούμε στον καινούργιο χώρο του σχολείου, όπου φιλοξενείται το λαογραφικό τμήμα. Εκεί, τα παιδιά μπορούν να ξεφυλλίσουν και να διαβάσουν τις επανατυπωμένες εφημερίδες από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο 1940 - 1943.

Στοιχεία αποτύπωσης

  Οδηγίες Πρόσβασης: Το εντοπίζουμε στο σημείο όπου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Αχέροντα.

Νομός: Ιωαννίνων

Κοινότητα: Σιστρούνι

Ποταμός: Αχέροντας

Οπτικοακουστικό υλικό

 

Φωτογραφίες

 

Video

 

Συντεταγμένες

Εικονικό Υλικό

 

 

Το e-mail σας*


Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

sitemap bridgetrad

Γεφύρι

Έχετε επισκεφτεί το Γεφύρι της Πολιτσάς;

Προσθέστε μια νέα απάντηση!

Logo Bridgetrad

Ενημέρωση! Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και λειτουργίας για να προχωρήσετε. Όροι και προυποθέσεις

Αποδέχομαι