Γεφύρια

#116 Γεφύρι Ξηροποτάμου

 

Μετά το γεφύρι στη θέση Χελιμόδι συνεχίζουμε ευθεία και πριν το τούνελ του Αγίου Νικολάου συναντάμε το γεφύρι του Ξηροπόταμου στο δεξί μας χέρι. Βρίσκεται στη περιοχή του χωριού Σενίκο και γεφυρώνει τον Ξηροπόταμο, ενώ απέχει 4,8 χιλιόμετρα από τη διασταύρωση της Τύριας για Σενίκο.

Πρόκειται για μονότοξο γεφύρι με ένα μικρότερο βοηθητικό τόξο στη δεξιά πλευρά του, κυρίως για να εξομαλύνει τη κλίση του. Εξυπηρετούσε παλαιότερα την επικοινωνία των κατοίκων των χωριών της περιοχής Ντουσκάρας και Ολίτσικας. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε για το πότε αλλά ούτε και από ποιόν έχει κατασκευαστεί.
 

Στοιχεία Κατασκευής

 

  Το φαρδύ κατάστρωμα του γεφυριού είναι πλακόστρωτο, ενώ στα πλαϊνά του υπάρχουν αραιές προστατευτικές αρκάδες.

Πρόσθετα στοιχεία ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος

  Μονή Διχουνίου

Χτισμένο σε υψόμετρο 550μ. στο δρόμο που οδηγεί προς το Σενίκο, βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου Διχουνίου. Το όνομα του μοναστηριού προέρχεται, το πιθανότερο, από το σημείο στο οποίο είναι χτισμένο το μοναστήρι, όπου σμίγουν δύο χούνες. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, το μοναστήρι πήρε αυτό το όνομα από την τοποθεσία "Ντιχούνι", που στ' αρβανίτικα σημαίνει "δύο παλούκια", ή από δύο πύργους του που είχε παλιά.

Το υπάρχον μοναστήρι είναι το δεύτερο που χτίστηκε στο ίδιο σημείο, ωστόσο ο χρόνος της ίδρυσης του πρώτου μοναστηριού είναι άγνωστος. Παρ' όλα αυτά, γνωρίζουμε ότι σε αυτό μόνασε ο επίσκοπος Τρίκκης Διονύσιος ο Φιλόσοφος και από εκεί ξεκίνησε την επανάσταση του 1611, η αποτυχία της οποίας οδήγησε στην καταστροφή του και την αρπαγή της περιουσίας και των κειμηλίων του.

Λαογραφικό μουσείο Λύγγου

Στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού και ιδρύθηκε το έτος 2004 από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Λύγγου "Η Αγία Τριάδα".

Τα εκθέματά του αναφέρονται στην περίοδο από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και τη δεκαετία του 1970 και αφορούν στην κοινωνική, αγροκτηνοτροφική και σχολική ζωή των κατοίκων.

Στοιχεία αποτύπωσης

  Οδηγίες Πρόσβασης: Μετά το γεφύρι στη θέση Χελιμόδι συνεχίζουμε ευθεία και πριν το τούνελ του Αγίου Νικολάου συναντάμε το γεφύρι του Ξηροπόταμου στο δεξί μας χέρι.

Περιφερειακή Ενότητα: Ιωαννίνων

Κοινότητα: Σενίκο

Ποταμός: Τύριας

Συντεταγμένες: N 39° 33΄08,3΄΄ E 020° 39΄02,8΄΄

Υψόμετρο: 286 μ.

Οπτικοακουστικό υλικό

 

Φωτογραφίες

 

Video

 

Συντεταγμένες

Εικονικό Υλικό

 

 

Το e-mail σας*


Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

sitemap bridgetrad

Γεφύρι

Έχετε επισκεφτεί το Γεφύρι της Πολιτσάς;

Προσθέστε μια νέα απάντηση!

Logo Bridgetrad

Ενημέρωση! Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και λειτουργίας για να προχωρήσετε. Όροι και προυποθέσεις

Αποδέχομαι