Γεφύρια

#111 Γεφύρι Δραμεσιών

 

Μονότοξο πέτρινο γεφύρι που χτίστηκε το 1933 με χορηγία του Τ. Νότη Μπότσαρη. Το γεφύρι βρίσκεται στη θέση Μέγας Λάκκος, λίγο πριν από το χωριό Δραμεσιοί, και γεφυρώνει τον ποταμό Σμολίτσα. Στις μέρες μας διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, μετά τις εργασίες συντήρησης στις οποίες υποβλήθηκε το 2006.
 

Στοιχεία Κατασκευής

 

  Μονότοξο, πέτρινο γεφύρι που χτίστηκε το 1933 με χορηγία του Τ. Νότη Μπότσαρη. Το εντοπίζουμε στη θέση Μέγας Λάκκος, λίγο πριν από το χωριό Δραμεσιοί και γεφυρώνει τον ποταμό Σμολίτσα.

Το άνοιγμα του τόξου του αγγίζει τα 4,90 μ. ενώ το ύψος του τα 3,90 μ. (3,10 + 0,80 μ.). Το μήκος του καταστρώματος του είναι 15,60 μ. και το πλάτος 1,90 μ.

Στις μέρες μας διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, μετά τις εργασίες συντήρησης στις οποίες υποβλήθηκε το 2006.

Πρόσθετα στοιχεία ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος

  Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης

Θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας που συνδεόταν με τη λατρεία του πατέρα των θεών, Δία.

Το εντοπίζουμε στη στενή κοιλάδα ανατολικά του Τόμαρου. Η Δωδώνη ήταν γνωστή για το ξακουστό μαντείο που, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν το αρχαιότερο στην ελληνική επικράτεια. Οι αρχαιολογικές έρευνες επιβεβαίωσαν την αρχαιότητα του χώρου, καθώς η χρήση της θέσης ανάγεται στην Εποχή του Χαλκού.

Η πρώτη λατρεία φαίνεται πως ήταν αυτή της θεάς Γης ή κάποιας γυναικείας θεότητας σχετικής με τη γονιμότητα, ενώ η λατρεία του Δία εισήχθη στη Δωδώνη από τους Σελλούς, κλάδος των Θεσπρωτών, και σύντομα εξελίχθηκε σε κυρίαρχη λατρεία.

Στην αρχική του μορφή το ιερό ήταν υπαίθριο. Οι τελετουργίες πραγματοποιούνταν γύρω από το ιερό δένδρο (ιερή δρυς ή φηγός), όπου κατοικούσε, σύμφωνα με την παράδοση, το ζεύγος των θεών.

Από τον 8ο αι. π.Χ., οπότε και συντελείται η εγκατάσταση αποίκων από ελληνικές πόλεις στις Ηπειρωτικές ακτές, στο ιερό φθάνουν αφιερώματα, κυρίως χάλκινοι τρίποδες, αγαλματίδια, κοσμήματα και όπλα. Αντίθετα από ό,τι συνέβαινε στα άλλα ιερά της νότιας Ελλάδας (Δελφοί, Ολυμπία, Δήλος), στη Δωδώνη δε σημειώθηκε μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα την εποχή αυτή, κάτι που οφείλεται πιθανόν και στην απομονωμένη θέση, μακριά από την υπόλοιπη Ελλάδα και από πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους.

Στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ παρατηρείται η έναρξη της οικοδομικής δραστηριότητας στο ιερό, οπότε και κατασκευάσθηκε ο πρώτος μικρός ναός του Δία και τρεις ιωνικές στοές. Τότε κτίσθηκε και ο περίβολος της ακρόπολης της Δωδώνης, που βρίσκεται βορειότερα, στην κορυφή του λόφου.

Στα χρόνια της Βασιλείας του Πύρρου, τον 3ο αι. πΧ, το ιερό παρουσιάζει τεράστια άνθιση. Τότε κατασκευάσθηκαν οι υπόλοιποι ναοί και τα πιο εντυπωσιακά οικοδομήματα, όπως το θέατρο, το βουλευτήριο, το πρυτανείο και το στάδιο, όπου τελούνταν τα Νάια, αγώνες προς τιμήν του Δία.

Ο χώρος καταστράφηκε το 219 π.Χ. από τους Αιτωλούς, αλλά ανοικοδομήθηκε και λειτούργησε μέχρι το 167 π.Χ., οπότε καταστράφηκε από τους Ρωμαίους. Νέες καταστροφές προκλήθηκαν στο ιερό το 88 π.Χ. από το Μιθριδάτη ΣΤ' Ευπάτορα, ηγεμόνα της σατραπείας του Πόντου, και τους Θράκες πολεμιστές του.

Το ιερό λειτούργησε με άλλο χαρακτήρα κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ το θέατρό του μετατράπηκε σε αρένα την οποία επισκέφθηκε ο αυτοκράτορας Αδριανός γύρω στο 132 μ.Χ.

Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών

Ιδρύθηκε το 1994 και συντηρείται από τον Θεοχάρη Σακκά. Το Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την αρχαία Δωδώνη, στους πρόποδες του όρους Τόμαρος στο νομό Ιωαννίνων.

Ο συντηρητής του μουσείου θέλησε να περισυλλέξει και να διασώσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου του φιλοξενώντας σε αυτό παραδοσιακά εργαλεία, ενδυμασίες, υφαντά, εργαλεία οικοτεχνίας, ζώνες, σκεύη και έπιπλα αγροτικής κουζίνας παλαιότερων εποχών.

Το Μουσείο στεγάζεται δίπλα στην εκκλησία και διαθέτει τρεις αίθουσες. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ εντύπωση προκαλεί η φιλοξενία των ντόπιων οι οποίοι συνηθίζουν να προσφέρουν τσίπουρο και εκλεκτούς μεζέδες στους επισκέπτες του Μουσείου.

Το Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ.

Στοιχεία αποτύπωσης

  Οδηγίες Πρόσβασης: Το συναντάμε στη θέση "Μέγας Λάκκος", πριν μπούμε στο χωριό Δραμεσιοί

Περιφερειακή Ενότητα: Ιωαννίνων

Κοινότητα: Δραμεσιοί

Ποταμός: Σμολίτσας

Συντεταγμένες: N 39° 33΄22,6΄΄ E 020° 46΄00,9΄΄

Υψόμετρο: 603 μ.

Οπτικοακουστικό υλικό

 

Φωτογραφίες

 

Video

 

Συντεταγμένες

Εικονικό Υλικό

 

 

Το e-mail σας*


Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

sitemap bridgetrad

Γεφύρι

Έχετε επισκεφτεί το Γεφύρι της Πολιτσάς;

Προσθέστε μια νέα απάντηση!

Logo Bridgetrad

Ενημέρωση! Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και λειτουργίας για να προχωρήσετε. Όροι και προυποθέσεις

Αποδέχομαι