Γεφύρια

#3 Γεφύρι της Καλντερούσιας

 

Ακολουθώντας το δρόμο από Γιάννενα προς τη Δόλιανη, λίγο μετά τη διασταύρωση για το Γρεβενίτι συναντάμε το γεφύρι της Γκαλντερούσιας που γεφυρώνει τον Βάρδα. Το γεφύρι κατασκευάστηκε το 1867 με χορηγία του Δ. Στέλιου από το Ελατοχώρι, ο οποίος προσέφερε 3,500 γρόσια.
 

Στοιχεία Κατασκευής

 

  Μονότοξο γεφύρι χτισμένο το 1867 σε υψόμετρο 583 μ. Το εντοπίζουμε στο δρόμο προς την Δόλιανη Αν. Ζαγορίου. Το άνοιγμα του τόξου του είναι 11,40μ και το ύψος του 6,80μ. Το ύψος του καταστρώματος του φτάνει τα 15,40 μ. και το πλάτος του τα 2,30 μ. Το συνολικό κόστος για την κατασκευή του άγγιξε τα 3,500 γρόσια.

Πρόσθετα στοιχεία ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος

  Γρεβενίτι

Πρόκειται για ένα από τα πολλά χαρακτηρισμένα ως μαρτυρικά χωριά της περιοχής. Ξακουστό βλαχοχώρι του Ζαγορίου χτισμένο σε υψόμετρο 980 μ. που απέχει από τα Γιάννενα 44 χλμ.

Διατηρεί σε πολύ μικρό βαθμό την τοπική αρχιτεκτονική, καθώς την περίοδο της Γερμανικής κατοχής πυρπολήθηκε τρεις ή τέσσερις φορές από τους Γερμανούς με αποτέλεσμα να καταστραφούν πάρα πολλά σπίτια ενώ πολλοί ήταν οι κάτοικοι που εκτελέσθηκαν.

Ο επισκέπτης του πανέμορφου χωριού θα αντικρίσει στην κεντρική πλατεία του, το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και πολλά γραφικά καλντερίμια που διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Άλλη αξιόλογη εκκλησία είναι αυτή του Αγίου Δημητρίου, η οποία κοσμείται με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες-αγιογραφίες του 17ου αιώνα. Αξιόλογες βέβαια είναι και οι πέτρινες βρύσες που υπάρχουν στο χωριό.

Τέλος εξαιρετικό δείγμα ναοδομίας της περιοχής είναι η μονή Βουτσάς (672), μια από τις αρχαιότερες της Ηπείρου, που χτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο και λεηλατήθηκε κατά την περίοδο της κατοχής.

Στοιχεία αποτύπωσης

  Οδηγίες Πρόσβασης: Πηγαίνοντας από Ιωάννινα προς τη Δόλιανη το συναντάμε λίγο μετά την διασταύρωση για το Γρεβενίτι.

Περιφερειακή Ενότητα: Ιωαννίνων

Κοινότητα: Δόλιανη

Ποταμός: Βάρδας

Συντεταγμένες: Ν 39°46'44,4'' Ε 020°57'13,0''

Υψόμετρο: 583 μ.

Οπτικοακουστικό υλικό

 

Φωτογραφίες

 

Video

 

Συντεταγμένες

Εικονικό Υλικό

 

 

Το e-mail σας*


Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

sitemap bridgetrad

Γεφύρι

Έχετε επισκεφτεί το Γεφύρι της Πολιτσάς;

Προσθέστε μια νέα απάντηση!

Logo Bridgetrad

Ενημέρωση! Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και λειτουργίας για να προχωρήσετε. Όροι και προυποθέσεις

Αποδέχομαι