Γεφύρια

#2 Γεφύρι της Τσίπιανης

 

Βρίσκεται κοντά στους Μηλιωτάδες, ωστόσο ανήκει στο Γρεβενίτι και ενώνει τις όχθες του ποταμού Βάρδα. Πρόκειται για ένα μονότοξο, πέτρινο γεφύρι, χτισμένο το 1875 με χορηγία του Αναστάσιου Πασπαλιάρη από το Τρίστενο, αλλά και της κοινότητας Γρεβενιτίου. Κόστισε συνολικά 1040 τούρκικες λίρες.

Διαθέτει ένα μεγάλο και ψηλό κύριο τόξο το οποίο είναι οξυκόρυφο και δύο ψευτοκάμαρες στην πρόσβασή του προς την αριστερή όχθη του Ποταμού Βάρδα. Το γεφύρι διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση ακόμα και στις μέρες μας και πήρε την ονομασία του από παρακείμενο μικρό οικισμό.

Το συναντάμε πηγαίνοντας από Μηλιωτάδες προς το Γρεβενίτι ή τη Δόλιανη, στο αριστερό μας χέρι, δίπλα στη σύγχρονη γέφυρα.
 

Στοιχεία Κατασκευής

 

  Μονότοξο γεφύρι με τρία βοηθητικά τόξα. Χτίστηκε το 1875 κοντά στους Μηλιωτάδες σε υψόμετρο 576 μ. Το άνοιγμα του μεγάλου τόξου του είναι 26,30 μ., ενώ των τριών βοηθητικών 5,10 μ. (δεύτερο) - 2,80 μ. (τρίτο) - 2,90 μ. (τέταρτο) αντίστοιχα.

Το ύψος του μεγάλου τόξου αγγίζει τα 14,50 μ. Το ύψος των τριών βοηθητικών τόξων είναι: 3,70 μ. (δεύτερο) - 1,10 μ. (τρίτο) - 1,90 μ. (τέταρτο).

Το συνολικό πλάτος του καταστρώματος είναι 2,50 μ. Το γεφύρι βρίσκεται σε καλή κατάσταση και το συνολικό κόστος του άγγιξε τις 1040 τουρκικές λίρες.

Πρόσθετα στοιχεία ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος

  Αξίζει να επισκεφθείτε το χάνι και το γεφύρι του Καμπέρ Αγά που βρίσκονται στην περιοχή των Μηλιωτάδων.

Το γεφύρι του Καμπέρ Αγά βρίσκεται χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Βάρδα και Ζαγορίτικου, κοντά στο χωριό Μηλιωτάδες, στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει το Ανατολικό Ζαγόρι με τα Γιάννενα. Πρόκειται για ένα συμμετρικό γεφύρι με μια κύρια καμάρα και δύο μικρότερες δεξιά και αριστερά αυτής, καθώς και ένα ακόμα πολύ μικρό τόξο στην αριστερή πλευρά του. Αποτελεί σπουδαίο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής και θεωρείται κτίσμα του 18ου αιώνα. Η διαφορά του από τα υπόλοιπα γεφύρια του Ζαγορίου έγκειται στο χαμηλό ύψος της καμάρας του, που έρχεται σε αντιδιαστολή με το ιδιαίτερα μεγάλο πλάτος της. Το γεφύρι κατασκευάστηκε με χρήματα του Καμπέρ Αγά, Τούρκου Διοικητή των Ιωαννίνων, από όπου πήρε και το όνομά του. Λίγο πριν από το γεφύρι, ο Τούρκος διοικητής είχε κατασκευάσει και το ομώνυμο χάνι, όπου οι ταξιδιώτες σταματούσαν είτε για να ξεκουραστούν είτε για ανεφοδιασμό. Το υλικό κατασκευής του είναι η γκρίζα πέτρα της περιοχής, για αυτό και δένει τόσο αρμονικά με το τοπίο. Το 1982 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η περιοχή του Ζαγορίου διαθέτει πληθώρα εμπορικών καταστημάτων, εστιατόριων, καφενείων, ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, καταστήματα πώλησης τοπικών προϊόντων και λαϊκής τέχνης, ενώ προσφέρει αναρίθμητες ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες. Πεζοπορία, ιππασία, αναρρίχηση, ορειβασία, rafting, κανό / καγιάκ και mountain bike είναι μερικές μόνο από αυτές, που γίνονται μεθοδικά και οργανωμένα από εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Στοιχεία αποτύπωσης

  Βρίσκεται κοντά στους Μηλιωτάδες.

Οδηγίες Πρόσβασης: Πηγαίνοντας από Μηλιωτάδες προς Γρεβενίτι ή Δόλιανη το συναντάμε δίπλα στη σύγχρονη γέφυρα στο αριστερό μας χέρι.

Νομός: Ιωαννίνων

Κοινότητα: Γρεβενίτι

Ποταμός: Βάρδας

Συντεταγμένες: Ν 39°46'05,8'' Ε 020°57'36,9''

Υψόμετρο: 576 μ.

Οπτικοακουστικό υλικό

 

Φωτογραφίες

 

Video

 

Συντεταγμένες

Εικονικό Υλικό

 

 

Το e-mail σας*


Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

sitemap bridgetrad

Γεφύρι

Έχετε επισκεφτεί το Γεφύρι της Πολιτσάς;

Προσθέστε μια νέα απάντηση!

Logo Bridgetrad

Ενημέρωση! Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και λειτουργίας για να προχωρήσετε. Όροι και προυποθέσεις

Αποδέχομαι