Γεφύρια

#1 Γεφύρι της Κουρτιάς

 

Πέτρινο, δίτοξο γεφύρι που χρονολογείται από την εποχή του Βυζαντίου. Βρίσκεται στον ποταμό Βάρδα, ανάμεσα από τη Δόλιανη και την Ιερά Μονή Βουτσάς.

Για να το προσεγγίσουμε ακολουθούμε από τη Μονή Βουτσάς το χωματόδρομο προς το ποτάμι και μόλις φτάσουμε σε αυτό, βρίσκουμε και το γεφύρι.
 

Στοιχεία Κατασκευής

 

  Δίτοξο γεφύρι το οποίο γεφυρώνει το Βάρδα ποταμό λίγο πιο κάτω από τη Μονή Βουτσάς. Βρίσκεται σε υψόμετρο 668 μ. Το άνοιγμα του τόξου του είναι 19 μ. και το ύψους του 9 μ.

Πρόσθετα στοιχεία ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος

  Ιερά Μονή Βουτσάς

Στο Ανατολικό Ζαγόρι κοντά στο χωριό Γρεβενίτι, στις όχθες του ποταμού Βάρδα βρίσκεται η Ιερά Μονή Βουτσάς - η αλλιώς η Παναγιά η Πωγωνιώτισσα, όπως συνήθιζαν να την ονομάζουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Το μοναστήρι βρίσκεται κτισμένο στην κοιλάδα που σχηματίζεται από το πέρασμα του ποταμού Βάρδα, καταμεσής ενός καταπράσινου δάσους. Το καθολικό είναι τρίκοχος ναός με λιτή και εξωνάρθηκα. Η λιτή χρονολογείται στον 11ο αι. ενώ οι υπόλοιπες οικοδομικές φάσεις ανάγονται στη μεταβυζαντινή περίοδο.

Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο το 672 μ.Χ., χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μνημείου. Η Μονή καταστράφηκε από τους Τούρκους τον 15ο αιώνα και ξανά χτίστηκε το 1680. Το εσωτερικό του ναού, είναι τοιχογραφημένο από τον ιερέα Αθανάσιο και τους μοναχούς Αντώνιο και Νικόδημο την ίδια χρονολογία (1680), όπως αναφέρεται στην κτητορική επιγραφή που εντοπίζουμε στο καθολικό της. Η εξωτερική πλευρά του δυτικού της λιτής τοιχογραφήθηκε το 1697.

Περιμετρικά του καθολικού εντοπίζουμε τα κελιά των μοναχών, ενώ η νότια πλευρά τοιχίζεται με ψήλο περίβολο. Στα μέσα του 18ου αιώνα το μοναστήρι, όπως και το σύνολο του Ζαγορίου ήταν αρκετά πλούσιο. Μάλιστα, διέθετε μια αξιόλογη βιβλιοθήκη στην οποία φυλάσσονταν το χειρόγραφο "Χρονικό της Βουτσάς".

Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στοιχεία αποτύπωσης

  Οδηγίες Πρόσβασης: Από τη Μονή Βουτσάς ακλουθούμε το χωματόδρομο προς το ποτάμι και μόλις φτάσουμε σε αυτό βρίσκουμε και το γεφύρι.

Περιφερειακή Ενότητα: Ιωαννίνων

Κοινότητα: Γρεβενίτι

Ποταμός: Βάρδας

Συντεταγμένες: Ν 39°48'56,4'' Ε 020°58'30,5''

Υψόμετρο: 668 μ.

Οπτικοακουστικό υλικό

 

Φωτογραφίες

 

Video

 

Συντεταγμένες

 

 

Εικονικό Υλικό

 

 

Το e-mail σας*


Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

sitemap bridgetrad

Γεφύρι

Έχετε επισκεφτεί το Γεφύρι της Πολιτσάς;

Προσθέστε μια νέα απάντηση!

Logo Bridgetrad

Ενημέρωση! Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και λειτουργίας για να προχωρήσετε. Όροι και προυποθέσεις

Αποδέχομαι